Тюльпанове дерево у Червонограді росте понад 30 років

На території парку загальноосвітньої школи № 4 у Червонограді росте екзотична для нашої місцевості рослина – тюльпанове дерево.

Родом із субтропіків Північної Америки (його зображення є у символіці трьох американських штатів), але воно отримало широке розповсюдження і в помірному кліматі різних країн. У нашому місті це єдиний екземпляр цього дерева із сімейства магнолієвих. А в наших краях є ще одне тюльпанове дерево, росте воно у старому парку у селі Варяж, за Сокалем і воно оберігається як пам’ятник природи.

Цвіт тюльпанового дерева у Червонограді.

У Червонограді тюльпанове дерево появилося на початку 70-х років ХХ століття. Тодішній директор  СШ № 4 Доленко Іван Семенович із Нікітського саду (Крим) привіз розсаду декоративних дерев та кущів, які і були висаджені у шкільному парку. Ці рослини, а серед них дві магнолії та кущі гортензії та деревовидного піону,  і до цього часу милують око та душу як школярів, так і відвідувачів Палацу Потоцьких. На жаль, дерево постраждало  від природної стихії і від людського невігластва. Декілька років тому під час бурі вітер відчахнув від стовбура одну велику гілку, ще одна гілка була спиляна одним із сусідів і нею були прикрашені ворота на Зелені свята.

Тюльпанове дерево ще називається  ліриодендрон тюльпановий, що означає «лірио»-ліра, «дендрон» – дерево. «Дерево – ліра» назване так через те, що форма його листків дуже подібна на старовинний музичний інструмент. Але основна назва дерева –тюльпанове, через форму його квітів, які дуже нагадують бутон тюльпана. Пелюстки  жовті або блідо-зелені з оранжевим вінчиком. Період цвітіння дерева кінець квітня – початок червня. Квітка має запах легкого огіркового аромату. Тюльпанове дерево відноситься до наймедоносніших рослин. Навіть з молодого дерева можна отримати до 4 кілограмів нектару, або 1 кілограм високоякісного червонуватого меду. Плоди тюльпанового дерева, так звані крилаті горішки, мають довжину до 6 сантиметрів.

Тюльпанове дерево – довгожитель, може рости до 500 років. Дерево морозостійке і добре прижилось у нашому місті, тому його можна використовуватися в його озелененні.

Тюльпанове дерево у Червонограді.

Автор: Галина Гриник, зав. Червоноградської філії ЛМІР.

Джерело: Г.Гриник, “Тюльпанове дерево у Червонограді росте понад 30 років”, “Немузейний експонат”, “Червоноградський рекламно-інформаційний Вісник” № 48 (721) від 03.12.2009 р.  

Open standalone map in fullscreen mode
Тюльпанове дерево

loading map - please wait...

Тюльпанове дерево 50.382329, 24.236108 Тюльпанове дерево

Усі матеріалу сайту опубліковано з дозволу їх авторів. При використанні матеріалів посилання на сайт та авторів статей обов’язкове. Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів та не несе відповідальності за авторські матеріали.

Позначки: