Історія створення макету палацу

Сергій Солодкий (автор макету).

Ідея виготовлення макету палацу Потоцких виникла давно, і не тільки у мене. Організовуючи мою виставку живопису, Галина Євгенівна Гриник – директор музею історії релігії, познайомила мене з краєзнавцями Олександром Коркішком та Іваном Напорою. Під час однієї із зустрічей ми – краєзнавці Червонограда, прийняли рішення про виготовлення макету-реконструкції палацу Потоцких. Я, маючи невеликий досвід, взявся за побудову макету.

Дах на палаці був покритий гонтом.

Під час обговорення виникали різні пропозиції і думки щодо масштабів та розмірів макету. Спочатку я пропонував виготовити частину палацу, яка збереглася до наших днів. Краєзнавці наполягали, що необхідно відтворити весь палацо-парковий комплекс. Питання масштабу внесло свої правки. Якшо робити макет у масштабі 1 до 100 (у 100 раз зменшиний), то площа макету займе 24 кваадратних метри (8м х3м). Від ідеї масштабу 1 до 100 прийшлось відмовитись. Тай з мірилом 1 до 200 теж вражали розміри – 12 квадратних метрів. Після довгих обговорень погодили виготовити сам палацовий комплекс із невеличким фрагментом парку. Та й навіть при таких скороченях, розміри макету вражали – 170 см на 150 см – майже ліжко дитяче на двох.

А все починалося з цього…

В жовтні 2016 року після довгих рахунків-перерахунків я почав «будувати» палац Потоцких, коли він був у розквіті своєї краси і величі. Нажаль, до наших днів збереглась приблизно двадцята частина комплексу палацу ї нічого з парку. До руйнувань і перебудов приклали руки, як нові власники так і війни, пожежі та режими. Почав побудову з приміщень, які залишились нам у спадок. Для побудови макету використано папір та картон різної товщини, дріт, паролон, кольоровий пластик, ДВП та фарби. Коштами на матеріали та фарби допомогли краєзнавці нашого міста.

 

Перші кроки…

Перші кроки були повільними і важкими, але з часом робота почала посуватись швидше і впевненіше. Якщо «головний корпус» я переробляв сім разів, то під кінець «забудови» все йшло «з листа».

 

 

 

 

Презентація на день міста Червонограда. 13 червня 2017 року.

 

Автор: Сергій Солодкий.

Усі матеріалу сайту опубліковано з дозволу їх авторів. При використанні матеріалів посилання на сайт та авторів статей обов’язкове. Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів та не несе відповідальності за авторські матеріали.

Позначки: